Tensiunea este la cote enorme, înaintea zilei de marţi, când se va limpezi, sperăm, misterul celebrei „erate”, în urma şedinţei extraordinare a Plenului Curţii Constituţionale, cerută de judecătorii Gaspar, Toader şi Predescu. Asta, în cazul că şedinţa se va ţine, în pofida informaţiilor apărute în aceste zile, care pomenesc de o amânare sine die, fiindcă unii judecători nu ar conveni să-şi întrerupă concediul.
Trei judecători ai CCR au denunţat malversaţiunea cu îndreptarea de eroare materială la Decizia din 2 august şi care a schimbat, în fapt, complet, sensul acesteia. Este vorba de Acsinte Gaspar, Tudorel Toader şi Ion Predescu. Gaspar şi Predescu au fost promovaţi în funcţii de PSD, iar Toader de PNL. Precizarea este necesară, întrucât judecătorii sunt promovaţi pe linie politică, iar acţiunile, deciziile lor au, prin urmare, o puternică încărcătură politică.
Ceilalţi şase judecători au păstrat tăcerea asupra subiectului. Augustin Zegrean şi Petre Lăzăroriu sunt judecători numiţi de Traian Băsescu. Mircea Ştefan Minea şi Iulia Antonella Motoc sunt foşti membri PDL, numiţi judecători anul trecut, de Camera Deputaţilor, respectiv Senatul României.
Lucrurile sunt ceva mai complicate cu ultimii doi judecători. Aspazia Cojocaru este numită de Camera Deputaţilor, în 2004. Promovată de PSD, se bănuieşte că s-a „reorientat” după verdictul pe care l-a primit în anul 2007, din partea CNSAS, de colaborare cu Securitatea. Judecătoarea a recunoscut că a dat note informative Securităţii, dar a negat colaborarea, a contestat decizia CNSAS şi Consiliul i-a dat dreptate – singurul caz în care CNSAS a revenit asupra unei decizii, până în prezent... Doamna Cojocaru este singurul judecător care s-a şi antepronunţat în privinţa referendumului, arătând că, dacă ar fi fost exclusiv după domnia sa, l-ar fi anulat chiar pe data de 2 august, ceea ce ar fi implicat un