Politia norvegiana ar fi putut sa previna atacurile cu bomba ale lui Anders Breivik, atacatorul care in urma cu un an a omorat 77 de persoane si ranit alte 242, si ar fi putut sa-l prinda mai repede, este concluzia unei comisii independente infiintata pentru a analiza atacurile.
Pe 22 iulie 2011, Anders Breivik a plasat o masina intesata cu explozibili in fata unei cladiri guvernamentale din Oslo, dupa care s-a deplasat pe insula Utoya, unde a deschis focul la intamplare impotriva unor tineri activisti ai Partidului Laburist, reuniti pentru o tabara de vara. In urma atacurilor 77 de persoane si-au pierdut viata, iar peste 240 au fost ranite.
Potrivit anchetei, citata de BBC, fortele de ordine ar fi putut preveni atacurile cu bomba din Oslo, daca ar fi implementat masurile de siguranta.
Norvegia comemoreaza victimele ucigasului Anders Breivik (Video)
De asemenea, in ancheta critici i se aduc si guvernului norvegian care "a esuat in a proteja persoanele aflate pe insula Utoya".
Breivik, in varsta de 33 de ani, a recunoscut ca a omorat 77 de persoane si ranit 242 pe 22 iulie, cand a plasat o bomba la o cladire guvernamentala din Oslo si a deschis focul asupra tinerilor de pe insula Utoya.
Inaintea procesului, au fost intocmite doua expertize psihiatrice, initial Breivik a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoida, insa al doilea raport a infirmat aceasta ipoteza. In timpul audierilor preliminare, Anders Breivik a cerut instantei sa fie eliberat si tratat ca un erou pentru atacul sau impotriva celor care pun la cale un genocid cultural.
Ideologia de extrema stanga a lui Breivik, bazata pe islamofobie si opozitie ferma fata de multiculturalism, a stat la baza comiterii atentatului terorist.
Verdictul final in cazul lui Breivik este asteptat in 24 august.
Pol