Preţurile au crescut în luna iulie cu 0,59% faţă de luna anterioară, preţurile alimentelor avansând în această lună cu 0,1%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Creşterea înregistrată de preţuri din iulie este şi a treia cea mai mare din aceeaşi lună a ultimilor cinci ani, fiind depăşită doar de majorarea înregistrată de preţuri în 2010, moment ce a coincis cu indexarea TVA de la 19% la 24% şi de inflaţia de 0,69% din luna iulie a anului 2008.
"Inflaţia a fost în iulie mai mare cu 0,2% decât aşteptările noastre şi cele ale pieţei. Din punctul nostru de vedere estimarea mai mică s-a produs ca urmare a dinamicii preţurilor pentru anumite alimente, printre care fructele şi legumele. Mai mult, presiunile ce au avut loc recent pe pieţele internaţionale de mărfuri (agroalimentare - n. red.), dar şi recoltele agricole slabe din acest an vor declanşa o reacţie în lanţ care va deteriora pespectivele de inflaţie pentru bunurile alimentare începând cu luna august", explică Cătălina Molnar, senior economist în cadrul RBS Bank România.
Preţul alimentelor a crescut în iulie cu 0,1% după ce în aceeaşi lună din 2011 acest segment înregistra preţuri cu 2% mai mici. Cea mai importantă creştere, de 1,5%, a fost înregistrată la fructe.
În ultimii cinci ani preţurile pentru alimente s-au redus în iulie 2011 cu 2% şi în 2009, atunci când acest segment de produse a înregistrat o scădere de 0,5%.
Seceta, care a afectat mai bine de două luni agricultura românească, se va vedea în recolte mai mici, dar va avea şi impact asupra inflaţiei prin intermediul preţurilor.
Ca urmare a producţiei mici de grâu şi a estimărilor din ce în ce mai slabe pentru recoltele de floarea-soarelui şi porumb preţurile pentru produsele agroalimentare s-au încadrat pe o pantă ascendentă în ultima perioadă.
Astfel, într-o singură lună în perioada iulie-augu