Criza ultimilor trei ani a "dărâmat" numeroase malluri, proiecte de locuinţe şi reţele de magazine, dar şi zeci de fabrici din domeniul alimentar, industrial sau al construcţiilor, care sunt în prezent la vânzare pe tarabele firmelor de insolvenţă sau ale băncilor la valori ce pot atinge zeci de milioane de euro.
Afaceri "second-hand": casele de insolvenţă au la vânzare fabrici, hale şi hoteluri de peste 100 de milioane de euro
Investiţii private şi branduri cunoscute în ultimii ani - Medeus, Tnuva, Vinarte sau Standard Snacks - au ajuns în incapacitate de plată, iar piaţa şi creditorii nu au avut milă: fabrici de cel puţin 100 mil. euro sunt în prezent spre vânzare, arată o analiză a ZF.
Pe lângă acestea, firmele de insolvenţă încearcă să vândă o fabrică de mobilă în Bacău (1,45 mil. euro), una de PET-uri din Caracal (2 mil. euro), o fabrică de ambalat şi congelat fructe de lângă Timişoara (2,5 mil. euro) sau fabrica de cărămizi Cercon Arieşul (1,1 mil. euro), dar misiunea lor nu este una uşoară.
"Interes pentru fabrici există, a început să se dezmorţească uşor de anul trecut, dar cumpărătorii aşteaptă preţuri mai mici, iar creditorii ar trebui să accepte acest lucru", afirmă Andreea Anghelof, managing partner al Casei de Insolvenţă Transilvania, firmă care încearcă să găsească clienţi pentru 12 fabrici cu preţuri de cel puţin 1 milion de euro fiecare.
La sfârşitul anilor '90, o bună parte din fabricile statului au capotat, dar atunci în România începea o perioadă de creştere prelungită, susţinută în primul rând de investitorii străini.
În afară de domenii precum IT, energie, agricultură sau industria auto, România nu mai prezintă la ora actuală interes pentru majoritatea investitorilor străini, astfel că o bună parte din fabricile scoase la vânzare vor mai rămâne în portofoliile firmelor de insolvenţă pentru câţiva ani