Credeţi că partidele sunt obsedate de referendum sau de alegerile parlamentare?
Poate că există un fel de obsesie la un segment al spectrului politic faţă de referendum. Dar minţile lucide – şi fiecare partid are minţile lui lucide – ştiu că ceea ce este important sunt alegerile parlamentare din toamnă. Aşa că, de fapt, referendumul, dacă vreţi, este un preludiu pentru alegerile parlamentare din toamnă.
În calitate de fost consilier prezidenţial – aţi lucrat împreună cu preşedintele Băsescu mai mulţi ani –, ce erori credeţi că a făcut preşedintele în această ultimă perioadă sau ce lucruri ar fi trebuit să le facă și nu le-a făcut, ce poziţii publice ar fi trebuit să aibă şi nu le-a avut?
Erori a făcut multe. Cu titlu de exemplu, pot să enumăr poziţia lui faţă de Raed Arafat, poziţia preşedintelui faţă de Regele Mihai şi de Casa Regală sau chiar poziţia dânsului faţă de cianurile de la Roşia Montană. Dar aceste erori – eu consider că au fost erori – pălesc în faţa faptului că Traian Băsescu într-adevăr a încercat şi a avut forţă să ducă, chiar dacă nu la bun sfârşit, dar să facă paşi solizi, avansând în direcția modernizării României, a instaurării unui stat de drept, în a face ca justiţia să funcţioneze independent. Acestea sunt, din punctul meu de vedere, indiscutabile părți pozitive ale mandatului său de președinte.
Numirea lui Victor Ponta în funcţia de prim-ministru n-ar putea fi catalogată drept o eroare politică a președintelui Băsescu, în lumina evoluțiilor politice din ultimele două luni?
Nu, despre asta nici nu poate să fie vorba. Traian Băsescu a acţionat aşa cum trebuie să acţioneze un preşedinte responsabil al României. Însă pot să spun că a fost o eroare, o greşeală tactică – nu ştiu dacă a fost a lui Traian Băsescu sau a PDL – faptul că îndulcirea măsurilor de austeritate nu s-a făcut mai repede. Tot o eroare, însă una de a