Manchester United, cel mai bogat club de fotbal din lume si cel mai popular din Anglia, s-a listat vineri pe Bursa din New York, insa IPO-ul a fost echivalentul unui meci terminat 0 – 0. Investitorii nu au parut foarte impresionati de clubul britanic, listarea nefacand altceva decat sa sustina punctul de vedere al celor care spun ca fotbalul si bursa pur si simplu nu se potrivesc.
Actiunile Manchester United au terminat ziua de vineri la pretul de 14 dolari, fara sa creasca sau sa scada – exact pretul de IPO. Avand in vedere acest nivel, clubul este evaluat la aproape 2,3 miliarde dolari.
Un alt club britanic, Tottenham, a fost primul care s-a listat vreodata pe o bursa, in 1983, scrie BBC. Impulsionate de explozia din anii ’90 a veniturilor din publicitate si drepturi TV, foarte multe echipe au luat drumul bursei, incercand sa atraga finantare de la investitori. Pana in 2000, peste 20 de cluburi de fotbal erau listate. Astazi, in afara de Manchester, doar doua cluburi din Marea Britanie mai sunt listate pe bursa: Celtic si Arsenal.
Fundamental, cluburile de fotbal sunt adevarate “gauri” care inghit bani si nu se aseamana aproape deloc cu o companie obisnuita. Situatia este caracterizata cel mai bine de Sir Alan Sugar, fost proprietar al clubului Tottenham care spune ca industria fotbalului este un fel de „economie a prunelor stoarse”. Acesta se refera la faptul ca in ciuda sumelor imense care intra in cluburi, majoritatea banilor, daca nu chiar toti, se duc pe salariile jucatorilor sau in transferurilor acestora.
Cluburile de fotbal, inclusiv cele din prima liga britanica, au inregistrat permanent pierderi, acumuland totodata datorii masive. Ca rezultat, in ultimele doua decenii, mai bine de jumatate din cluburile de fotbal din Premier League si First League au fost declarate la un moment dat insolvente.
In aceste conditii nici n