Perspectivele economice ale Europei se înrăutăţesc. În al doilea trimestru, economia Eurozonei a scăzut în medie cu 0,2%. Dacă statele din nordul Europei, precum Olanda şi Germania au avut creşteri economice modeste, statele din sudul Europei şi-au văzut Produsul Intern Brut micşorat destul de consistent.
Bursele europene au deschis marţi într-o creştere uşoară, după două zile de scădere. Asta în principal datorită raportului privind starea economiei germane. PIB-ul Germaniei a crescut în trimestrul al doilea peste estimări: cu 0,3%, faţă de primele trei luni ale anului. Economiştii se aşteptau la o creştere de 0,2%. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, economia germană stă şi mai bine: un avans de 1%. În primul trimestru, PIB-ul celei mai mari economii europene a urcat cu 0,5%, deci se poate interpreta că ultima cifră reprezintă totuşi o scădere faţă de trimestrul precedent. Sunt estimările publicate marţi de Oficiul Federal de Statistică. Exporturile şi cheltuielile de consum ale populaţiei au atenuat efectele crizei datoriilor de stat.
Pe de altă parte, însă, nu chiar toate datele despre Germania sunt bune. Indicele referitor la încrederea investirilor a scăzut pentru a patra lună consecutiv, în august. Industria manufacturieră este în contracţie. Germania începe însă să dea semne de vulnerabilitate la criza datoriilor de stat. Cu şapte state din zona euro aflate oficial în recesiune tehnică, cererea pentru bunurile exportate de Germania este tot mai slabă pe principala piaţă de export. Iată de ce economiştii consideră că performanţele Germaniei nu vor fi suficiente pentru a frâna recesiunea din zona euro.
Franţa, cea de-a doua economie a Eurozonei, a reuşit să evite recesiunea. Însă creşterea economică pe trimestrul al doilea a fost zero. Este, la fel, o primă estimare realizată de Institutul Naţional de Statistică francez. Instit