Curtea Constituţională a decis ieri să-i includă pe listele electorale permanente, pe baza cărora se calculează cvorumul la referendum, şi pe românii cu domiciliul stabil în străinătate.
Încercările Curţii Constituţionale (CCR) de a da verdictul în privinţa referendumului din 29 iulie şi-a consumat ieri un nou şi important episod. După o şedinţă care a durat peste şapte ore, magistraţii CCR au oferit noi precizări cu privire la listele electorale solicitate Guvernului.
Astfel, cu majoritate de voturi, magistraţii constituţionalişti au solicitat Executivului să comunice, până la 21 august, numărul persoanelor incluse în listele electorale permanente, actualizate până la data de 10 iulie 2012. Legea referendumului spune că listele electorale permanente trebuie stabilite în interval de maximum cinci zile de la stabilirea datei referendumului. Data plebiscitului a fost hotărâtă pe 6 iulie, deci, termenul de stabilire a listei electorale, conform legii, este de 10 iulie.
În comunicatul Curţii se precizează că listele electorale permanente sunt, potrivit articolului 2 alineat 1 litera c din Legea 370/2004, „listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv". „Acolo unde această operaţiune nu s-a executat, urmează a se realiza în termenul acordat de Curte", se mai arată în comunicat. Asta înseamnă că, la listele deja folosite la referendum, ar trebui adăugaţi şi cei 471.301 români cu domiciliul stabil în străinătate, fapt care măreşte cvorumul de participare cu peste 235.000 de alegători.
Noul termen, la solicitarea lui Băsescu
Noua dată impusă, 21 august, este a treia rectificare pe care o operează magistraţii, după ce, în primă fază, a fost stabilit termenul 12 septembrie, iar apoi data predării listelor a fost fixată pe 31 august. Noul termen-limită fixat Guvern