Pentru cea mai mare parte a crizei datoriilor din zona euro, distinctia dintre tarile din centru si cele periferice ale zonei euro a fost destul de clara - periferia pare ca a cauzat toate problemele, in timp ce tarile din centru trebuie sa achite nota de plata, potrivit unei analize a CNBC dedicata crizei europene.
O astfel de abordare reprezinta o supra-simplificare, desi este evident ca tarile cele mai indatorate, precum Grecia, Portugalia si Irlanda, au trebuit sa solicite programe de salvare din partea Bancii Centrale Europene, Fondului Monetar International si Comisiei Europene dupa ce economiile lor s-a prabusit.
Iar centrul, format din Germania si Franta, alaturi de economii mai mici ca Finlanda si Olanda, apareau ca cele ce mentin pe linia de plutire indisciplina acestora, cu cicluri de expansiune si recesiune - in timp ce beneficiau pentru exportatorii lor de un euro mai slab.
Acum, dificultatile incep sa apara si in tarile din centru. Marti, s-a anuntat o scadere economica in zona euro de 0,2% pentru al doilea trimestru. PIB-ul Germaniei a avut o crestere in acest interval de 0,3%, usor peste asteptari, in timp ce PIB-ul Frantei a stagnat, dar aceasta cifra este mai buna decat estimarile, care anuntau un declin de 0,1%.
Totodata, comenzile intreprinderilor din Germania au scazut cu 1,7% intre mai si iunie, alarmant si mult peste nivelul previzionat. Daca cea mai mare economie a zonei euro (si pentru multi cea mai sanatoasa) se va clatina, situatia poate fi chiar mai critica decat asteptarile.
"In perioade bune, euro incurajeaza plecarea banilor din centru spre periferie, creand expansiuni si recesiuni. In perioadele rele, acesta favorizeaza plecarea banilor in sens invers si cresterea obligatiile centrului", a afirmat Gerard Lyons, economist sef la Standard Chartered, pentru CNBC.
"Eu