Analiştii se aşteaptă ca economia să revină în teritoriul pozitiv în al doilea trimestru faţă de T1 2012 şi chiar să fie atinsă cea mai mare creştere a PIB din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, estimările oscilând între 1% şi 1,9%. Însă criza politică internă şi producţia agricolă slabă, suprapuse peste evoluţia nefavorabilă din marile economii europene, îşi vor pune amprenta asupra evoluţiei economiei locale în a doua parte a anului, astfel că plusul la PIB pe întregul an va fi de 0,5%-1%, după cum indică majoritatea estimărilor.
Institutul Naţional de Statistică anunţă astăzi datele estimative privind creşterea economică din al doilea trimestru şi din prima jumătate a anului.
În primul trimestru din 2012 economia a revenit în recesiune tehnică, după ce anul trecut creşterea economică a fost de 2,5%.
Construcţiile şi comerţul cu amănuntul sunt principalele motoare ale economiei din T2, dar este posibil ca şi industria să fi avut o uşoară contribuţie pozitivă, după cum anticipează analiştii. Guvernul vrea să reducă prognoza de creştere economică pentru acest an la 1,2% şi se pregăteşte să rectifice bugetul "optimist" care a fost construit pe un avans al economiei de 1,8-2,3%.
Datele statistice publicate cu frecvenţă lunară arată că dinamica PIB ar putea accelera temporar la 1,5% în T2 2012 faţă de T2 2011, principalele motoare ale creşterii fiind construcţiile (prin lucrări de infrastructură) şi serviciile de piaţă (prin comerţul cu amănuntul). Industria ar putea avea, la rândul ei, o contribuţie pozitivă modestă, afirmă Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.
Creşterea PIB ar putea încetini din nou începând cu trimestrul al treilea din cauza cererii externe slabe - cu efecte negative asupra industriei şi exporturilor - şi a producţiei agricole mai slabe decât în 2011, afirmă Bucşa. În ac