Industria de lobby din UE, in era post-Severin. Dupa scandalul "mita contra amendamente", regulile au devenit mai drastice pentru grupurile de interese care activeaza pe langa europarlamentari. Acestea trebuie sa se inregistreze, sa-si afiseze interesele, costurile si taxele pe care le percep pentru clienti. Banci, companii de aviatie, de produse alimentare, farmaceutice, grupuri din industria auto, energie, telecomunicatii. Toate au interese la Bruxelles, iar consultantii lor, al caror numar este estimat la aproximativ 20.000, misuna prin institutiile europene. Scandalul provocat de "The Sunday Times", care a dovedit cat de usor este sa schimbi legi europene cu cateva zeci de mii de euro dupa ce trei eurodeputati, printre care si romanul Adrian Severin, au intrat in jocul "lobbyistilor", a adus noi reguli pentru grupurile de interese, anunta Adevarul.
Cum au vrut comunistii sa stearga din istorie "Experimentul Pitesti". Una dintre cele mai cumplite inchisori comuniste din anii '50, cea de la Pitesti, a fost recent subiectul unei Scoli de Vara, prima pe aceasta tema, ocazie cu care studentii de azi s-au intalnit cu martorii terorii de acum 63 de ani, care pe atunci erau, la randul lor, studenti. De parca ar fi fost constient de crimele pe care le-a comis, regimul comunist a vrut sa stearga istoria, transformand, in 1977, un spatiu al exterminarii in fabrica de constructii, pravatizata dupa 1990. Trecutul va fi scos, in sfarsit, la lumina, fosta inchisoare urmand, de la anul, sa devina muzeu, informeaza Romania Libera.
Romania de dincolo de autoamagiri. Mai exista democratia romaneasca? Dar statul de drept? Si nu e oare fatal sa ne mintim in privinta starii acestei democratii si a acestui stat de drept care au tot mai mult aspectul unor castele de nisip? Din pacate semne rele anul are. Si nu ne aflam inca nici la ora bilantului si nici in fata g