Patronii cercetaţi pentru evaziune fiscală pot scăpa de închisoare dacă restituie banii furaţi de la Statul Român. Amnistia fiscală este prevăzută în legea pentru combaterea evaziunii fiscale, iar ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, a aprobat procedura prin care fiscul să încaseze sumele de la persoanele cercetate pentru evaziune.
La Trezoreria Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află domiciliul învinuitului/inculpatului contul 50.86.09 „Disponibil din sume încasate reprezentând prejudiciul cauzat şi recuperat în condiţiile art. 10 din Legea nr. 241 din 2005”. „Contul se deschide la solicitarea organelor fiscale competente ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Sumele încasate în acest cont se transmit zilnic de unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, în sistem informatic, organelor fiscale“, se arată într-o adresă a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice.
În acest moment, sumele încasate de la părţile învinuite din dosarele penale se consemnează la unităţile bancare, la dispoziţia unităţilor de parchet care supraveghează urmărirea penală, fiind folosite de către acestea fără a fi virate către bugetul de stat. Finanţiştii precizează că sumele care se află în conturile deschise la instituţiile bancare, depuse de persoanele care au calitatea de învinuit ori inculpat în cauze având ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, pot fi transferate în contul menţionat.
Potrivit Legii 241 din 2005, pentru combaterea evaziunii fiscale, „în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală, dacă, până la primul termen de judecată, învinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naţi