Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit prognoza de creştere economică pentru acest an a ţării noastre, de la 1,5%, la 0,9%, a declarat şeful misiunii FMI în ţara noastră, Erik de Vrijer. În condiţiile în care şi Guvernul a redus estimările de creştere, însă doar până la 1,2%, autorităţile şi Fondul au ajuns la un acord cu privire la o prognoză situată în jurul valorii de 1%, a explicat domnia sa.
Deficitul bugetar nu ar urma să fie afectat în mod semnificativ de aceste modificări, deoarece inflaţia se situează peste aşteptări, ceea ce a determinat şi o majorare mai puternică a deflatorului Produsului Intern Brut (PIB), a arătat Erik de Vrijer. "Am redus prognoza de creştere economică, dar şi inflaţia a urcat mai mult decât ne aşteptam. Deci şi deflatorul este mai sus. Aces-te revizuiri se anulează una pe alta, astfel că au efect foarte mic asupra deficitului în sine", potrivit domniei sale. În condiţiile unui deflator mai mare, FMI şi Guvernul au convenit că ţintele fiscale urmează să fie îndeplinite până la finele anului, în cazul în care se menţin actualele politici, a declarat şeful misiunii Fondului în ţara noastră.
Pentru anul viitor, FMI vede un avans al economiei de 3%.
* Aprobarea în Board, condiţionată de privatizarea "Transgaz" şi "Oltchim", precum şi de majorarea preţului la gaze naturale
Aprobarea, în Board-ul FMI, a celei de a şasea evaluări a acordului preventiv încheiat cu ţara noastră depinde de implementarea a patru măsuri, care privesc plata arieratelor autorităţilor locale, majorarea preţului la gaze naturale, vânzarea a 15% din acţiunile "Transgaz" şi privatizarea "Oltchim", a declarat Erik de Vrijer.
Guvernul urmează să emită o ordonanţă care să permită autorităţilor locale să poată folosi resursele dis-ponibile, până acum, doar pentru cofinanţarea de proiecte să îşi reducă arieratele, precum şi autorităţilor