Companiile de pe piețele emergente încearcă - și reușesc - să se transforme în branduri globale
Temerea americanilor că țara lor ar putea fi cucerită de China este perimată. Ce era mai rău s-a întâmplat deja: pe 25 iulie, producătorul chinez de calculatoare Lenovo a devenit principalul sponsor al Ligii Profesionale de Fotbal American.
SUA va furniza în continuare fundașii bine făcuți care dau farmec jocului, însă chinezii sunt cei care vor fabrica laptopurile și computerele avansate din care va fi finanțat celebrul sport.
Lenovo a fost fondată în 1984 de 11 ingineri de la Academia Chineză de Științe, sătui să trăiască din bursele sărăcăcioase. A urmat apoi un proces constant de dezvoltare pe piața internă. În 2005 a venit momentul ieșirii pe scena globală - și nu oricum, ci șocându-i chiar și pe congresmenii americani, prin achiziția diviziei de PC-uri a IBM, ThinkPad. Acum, este cel de-al doilea cel mai mare producător de computere din lume și speră să depășească Hewlett-Packard cât de curând.
Lenovo este unul dintre nenumăratele exemple de companii apărute în piețe emergente și transformate rapid în branduri globale. Acestea refuză să mai facă munca de jos a firmelor vestice din două mari motive: companiile de outsourcing au marje de profit de 3-8% și trăiesc permanent cu teama că vor fi înlocuite de competitori mai ieftini. În schimb, multinaționalele care le dau comenzile se bucură de marje mai bune, de peste 15%, și de clienți loiali.
Totuși, pentru reprezentantele primei categorii este din ce în ce mai dificil să devină jucători gobali. În primul rând, companiile din piețele emergente se luptă cu bugete limitate și prejudecăți nelimitate. Un studiu al companiei de cercetare GfK arată că doar o treime dintre americani ar fi dispuși să achiziționeze un automobil indian sau chinezesc. Potrivit Wipro, unul dintre cei mai mari outsourceri