Clasamentul Shanghai al celor mai prestigioase universitati din lume confirma inca o data suprematia facultatilor americane, care devanseaza de departe tarile europene, cu exceptia Marii Britanii, relateaza AFP.
Romania nu are in continuare nicio universitate in Top 500, in timp ce, dintre vecinii tarii noastre, Ungaria are doua institutii de invatamant superior in acest clasament.
Acest clasament, publicat din 2003 de Universitatea Jiaotong de comunicatii din Shanghai, face obiectul a numeroase critici legate de metodologia sa.
Mai exact, aceasta metodologie privilegiaza cercetarea in stiintele exacte, in detrimentul predarii, tinand cont, printre criterii, de numarul de premii Nobel atribuite atribuite fostilor studenti sau profesorilor, numarul de medalii Fields (echivalentul Nobel in matematica), precum si articolele publicate in revistele exclusiv anglo-saxone "Nature" si "Science".
In editia din 2012, universitatile americane isi aroga in continuare 17 din primele 20 de locuri. Primele locuri sunt neschimbate: Harvard, Stanford, Massachusetts Institute of Technology (MIT) si Berkeley.
Regatul Unit isi mentine doua universitati in "Top 10", pe aceleasi locuri: Cambridge ramane pe 5, Oxford pe 10. In schimb, University College of London (locul 21) iese din "Top 20", in beneficiul Universitatii din Tokyo.
Prima universitate europeana cu exceptia celor din Marea Britanie este Ecole Polytechnique Federale din Zurich, pe locul 23.
In "Top 500", Statele Unite au prezent 150 de institutii, urmate de China (42, niciuna in "Top 100"), Marea Britanie (38) si Germania (37). Franta ramane pe locul 8, de aceasta data la egalitate cu Italia, dar cu 20 de universitati reprezentate in acest an, una in minus fata de 2011.
Ministerul francez al educatiei si-a exprimat regretul ca acest clasame