Pe lângă anchetele Parchetului General, care vizează abuzurile şi falsurile săvârşite de înalţi demnitari de la Ministerul Administratiei si Internelor, si Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a declanşat anchete pentru infractiuni de coruptie, savarsite in legatura cu referendumul de demitere a presedintelui din 29 iulie 2012.
Anchetele DNA vizează traficul de influenţă şi mita dată pentru votul multiplu, au confirmat surse judiciare pentru România liberă. De asemenea, procurorii anticoruptie incearca sa lamureaca implicarea unor ONG-uri in influentarea cvorumului referendumului.
Surse judiciare spun ca se verifica si veridicitatea semnaturilor de pe liste electorale deoarece ar exista suspiciuni potrivit carora persoane care NU s-au prezentat la vot apar ca ar fi votat. Falsificarea voturilor nu se putea face fara complicitatea membrilor sectiilor de votare, spun surse judiciare.
Anchetele DNA ar viza infractiuni de coruptie savarsite la legea referendumului in 15 judete, intre care s-ar afla judetele Gorj, Olt, Dolj, Mehedinti, Teleorman.
Oficial, DNA confirmă doar atât: "s-au declanşat anchete cu pivire la refrendum care ţin strict de competenţa DNA"
In paralel, procurori de la parchetele teritoriale ridica documente de la consiliile judetene care s-au ocupat de organizarea referendumului, si de la primarii. Aceste documente sunt ridicate in dosarele deschise in urma a 257 de plangeri inregistrate in ziua referendumului.
Surse judiciare spun ca procurorii trebuie, de asemenea, sa clarifice imprejurararile in care in localitati fara obiective turistice, cu 88 de locuitori, au votat peste 600 de persoane. Exista multe astfel de localitati din judetele Mehedinti, Dolj,Teleorman, Vrancea, Olt in care participarea la vot a fost de peste 200%.
Vor da declaraţii în aceste dosare şi preşedinţii de CJ din judeţele vizate de anc