Istoricii spun că Braşovul a fost primul oraş din Transilvania în care a fost difuzat primul film. La scurt timp de la prima proiecţie cinematografică mondială din 1895, de la Paris, braşovenii au avut privilegiul de a vedea peliculele lui Lumiere. Potrivit documentelor vechi, prima proiecţie de film de la Braşov a avut loc în 5 decembrie 1896, la Vila Kertsch (foto). Aici aveau loc evenimentele culturale ale vremii. Din păcate, clădirea a fost grav avariată la bombardamentul american din 1944, din ziua de Paşti, iar în 1970 a fost demolată în totalitate, în locul ei construindu-se Modarom-ul.
Doar „particularii” mai fac bani din film
În acest moment, fostele cinematografe Modern, Popular si Astra sunt cu lacatul pe usa si se afla într-o stare avansata de degradare. Acum, la poalele Tâmpei, mai functioneaza doar câteva cinematografe private, care sunt inaccesibile pentru multi, din cauza tarifelor destul de mari.
Reprezentanţii Primăriei au anunţat la începutul acestui an că vor să redeschidă o parte dintre vechile săli, lăsate în paragină. Conform declaraţiilor autorităţilor de atunci, vechiul Cinematograf Popular, de pe strada Mureşenilor, şi Cinematograful Astra, din Livada Poştei, ar fi urmat să-şi recapete vechea destinaţie, iar Modernul, să fie transformat în sală de spectacole pentru Teatrul Arlechino. Primele două se află într-o stare avansată de degradare, după ce în ele au funcţionat cluburi sau săli de jocuri. Situaţia la Modern este un pic mai bună, fiind ultima „redută“ a cinematografiei de stat la Braşov, închis în 2010.
Procese şi degradări
Planurile sunt măreţe, însă sunt şi impedimente. De exemplu, clădirea Cinematografului Astra a fost în litigiu, proces care acum s-a finalizat şi se derulează procedurile de evacuare a fostului chiriaş. Deocamdată, anul acesta, vor fi efectuate studiile de fezabilitate pentru aceste pr