Insurgenţi sirieni au făcut apel către comunitatea internaţională să le vină în ajutor, în timp ce trupele guvernamentale avansau luni în direcţia unui cartier rebel din Alep. Între timp, numărul refugiaţilor sirieni creşte constant, iar Siria riscă să fie suspendată din Organizaţia pentru Cooperare Islamică.
"De ce Guvernele ţărilor voastre nu fac nimic pentru a ne ajuta?", a declarat unui reporter al AFP Abu Ahmad, un combatant din cartierul rebel Sukkari, din nordul oraşului sirian Alep. "În Libia au ajutat la înlăturarea lui Gaddafi, dar în Siria ne lasă să murim", a adăugat combatantul.
Toate mijloacele de comunicare cu Alep au fost întrerupte, semn care anunţă, în general, un asalt major asupra oraşului, crucial în lupta dintre armată şi rebeli. Consiliul Naţional Sirian (CNS), principala coaliţie de opoziţie, a făcut apel la instituirea unei zone de excluziune aeriană, la frontiera cu Turcia şi Iordania, asemănătoare cu cea din Libia. Armata a pătruns luni, folosind tancuri, în cartierul Seif al-Dawla din Alep, controlat de rebeli, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).
Între timp, aproximativ şapte mii de sirieni au fugit în Turcia în ultimele trei zile, numărul total al refugiaţilor ajungând astfel la 60 de mii, anunţă Departamentul turc pentru Situaţii de Urgenţă. Ritmul venirii refugiaţilor s-a intensificat, din cauza confruntărilor din oraşul Alep, situat la frontiera cu Turcia.
În altă ordine de idei, reuniunea ministerială pregătitoare a summit-ului islamic de la Mecca a recomandat luni suspendarea Siriei din Organizaţia de Cooperare Islamică (OCI). Ţările musulmane sunt însă divizate în ceea ce priveşte criza siriană. Iranul şi-a afişat susţinerea faţă de regimul sirian, în timp ce Arabia Saudită susţine rebelii în tentativa lor de a-l înlătura pe preşedintele Bashar al-Assad.
Insurgenţi siri