Hidroelectrica a scăpat de contractele cu "băieţii deştepţi" şi a renegociat contractul de furnizare a energiei către Alro la un preţ mai bun, dar administratorul judiciar al companiei spune că pentru a ieşi din insolvenţă compania trebuie să scape şi de contractele care o "căpuşează" în amonte, adică cele cu furnizorii.
Remus Borza, reprezentantul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, spune că un termen realist de ieşire a producătorului de energie din insolvenţă este jumătatea anului viitor şi nu luna septembrie - octombrie, cum declarase săptămâna trecută premierul României Victor Ponta.
"Unii trâmbiţează triumfalist ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă în octombrie-noiembrie şi cred că insolvenţa s-a terminat prin denunţarea contractelor cu băieţii deştepţi. Încă nu este oportun. Aceste contracte bilaterale sunt doar vârful icebergului şi am identificat alte şapte cauze care au adus pagubele de sute de milioane de euro. «Lipitorile» căpuşează încă Hidroelectrica în amonte. În aval am denunţat contractele, dar au rămas cele de mentenanţă, retehnologizare şi investiţii unde devizele sunt umflate şi de două sau trei ori. Am plătit până în prezent 340 milioane de euro şi vom depăşi probabil 400 milioane de euro după ce am plecat în urmă cu câţiva ani de la contracte de antrepriză cu devize de 180 milioane de euro", a declarat Borza.
Creditorii pretind creanţe de 6-8 miliarde de lei
El a precizat că dacă nimeni nu va contesta tabelul de creanţe, Hidroelectrica ar putea aproba planul de reorganizare al companiei luna viitoare, însă consideră că acest lucru este puţin probabil, având în vedere că firma are 839 de creditori.
Potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica, până acum au fost înregistraţi în tabelul creditorilor 327 de creditori care cer 5,1 miliarde de lei de la Hidroelectrica şi până la fi