E foarte greu de anticipat ce va decide astazi Curtea Constitutionala. Nu e cert nici macar daca judecatorii vor veni din concediile pentru a caror salvare au acceptat sa arunce tara intr-o luna de agonie.
Si indiferent care va fi decizia lor, in privinta legii aplicabile in privinta listelor electorale, in privinta listelor actualizate sau a actualizarii listelor si, intr-un final, in privinta referendumului insusi, ma tem ca ea nu va fi una deasupra suspiciunilor si a comentariilor.
Pentru ca ultimele scandaluri din interiorul Curtii, felul in care judecatorii s-au contrazis in public, frauda sau eroarea comisa, pentru ca, intr-un sens sau celalalt a fost comisa una, au decredibilziat atat de grav CCR incat deciziile ei vor fi mereu atacate politic, pe falia creata prin insusi modul de numire a judecatorilor, adica unul politic. Si nici macar nu e sigur ca va fi pana la urma intrunita majoritatea calificata de 6 cu care judecatorii pot lua o decizie in privinta referendumului.
Una peste alta, nu stiu daca solutia este in mod real la CCR. Sigur ca judecatorii constitutionali trebuie sa puna capat intr-un fel sau altul acestui proces ramas in aer si care topeste credibilitatea si economia Romaniei.
Dar acest final nu poate fi decat o solutie provizorie, ca un armistitiu in care nu stiu cata lume va avea incredere. Solutia reala nu poate sa vina decat de unde a pornit intreaga nenorocire. Pentru un dezastru politic, solutia nu poate fi decat politica.
Este clar ca niciuna dintre tabere nu este intr-o pozitie de invidiat. Traian Basescu are impotriva 7,5 milioane de voturi, adica mai multe decat cele cu care a fost ales. Nu sunt suficiente pentru a-l demite pentru ca nu a fost atins cvorumul impus de lege, dar acest lucru nu schimba situatia politica extrem de dificila in care se afla.
Este greu sa