România a devenit un paradox: după trei ani de criză avem peste 9 milioane de asistaţi sociali şi doar 4,9 milioane de angajaţi care contribuie la sistemul de asistenţă socială. România a devenit un paradox: după trei ani de criză avem peste 9 milioane de asistaţi sociali şi doar 4,9 milioane de angajaţi care contribuie la sistemul de asistenţă socială.
Din cei aproximativ 18 milioane de români, cifră estimată de rezultatele preliminare ale recensământului din 2011, 9 milioane iau lunar bani de la bugetul de stat, devenind astfel asistaţi social. Fie că e vorba de şomeri, de familii monoparentale sau de persoane extrem de sărace, cu toţii îngreunează, mai mult de nevoie decât de voie, bugetul de stat şi aşa firav. Pentru 2012, Ministerul Muncii estimează plăţi de 8,4 miliarde de lei, asta în condiţiile în care, în ultimii ani, autorităţile au tot tăiat atât din valoarea, cât şi din numărul ajutoarelor sociale. Mai grav este că numărul salariaţilor care contribuie la bugetul de stat este într-o continuă scădere, iar lipsa locurilor de muncă duce la blocarea oamenilor cu putere de muncă în sistemul asistaţilor social. Faptul că românii sunt tot mai săraci a avut ca efect şi creşterea numărului de copii abandonaţi. De la începutul anului şi până acum, peste o sută de copii au fost lăsaţi de părinţi nevoiaşi în maternităţi, în spitale sau în centre de plasament.
Numărul copiilor abandonaţi în spitale sau în centre de plasament, care au ajuns în grija statului şi a asistenţilor maternali, a crescut de la începutul anului până acum.
Este şi cazul unei fetiţe din Galaţi, care a fost abandonată, la începutul acestui an, de mamă în scara unui bloc, la doar câteva zile de la naştere. Din fericire pentru micuţă, un vecin a văzut-o când a coborât să meargă la serviciu şi a anunţat autorităţile. Copila a ajuns la spital, unde a primit îngrijirile medicale necesare,