Un supravietuitor al masacrului nazist din Polonia a dat un interviu presei britanice. El spune ca zilele in care se afla intr-un lagar de concentrare nazist erau ca si cum Dumnezeu si-ar fi luat liber.
Samuel Willenburg are acum 89 de ani. El a fost inchis in lagarul nazist de la Treblinka. Postul BBC4 a realizat un documentar cu povestile supravietuitorilor, denumit "Death Camp Treblinka: Survivors Stories", scrie Inquisitr.
Locul in care erau adusi cei care urmau sa fie executati se afla in Polonia, intr-o zona masiv impadurita. Lagarul fusese facut acolo pentru a putea ascunde cat mai bine atrocitatile care urmau sa fie comise.
Lagarul a functionat intre 23 iulie 1942 si 19 octombrie 1943. Nazistii demarasera "Operatiunea Reinhard", prin care nu mai putin de trei milioane de evrei urmau a fi executati.
In zilele "de varf", acolo erau omorati 15.000 de evrei. In cele 15 luni cat a functionat, lagarul a dat nu mai putin de un milion de morti. Alaturi de ei au murit si multi rromi, insa numarul lor exact nu se cunoaste.
1% sanse de supravietuire
Se spunea ca prizonierii dusi acolo aveau 1% sanse de supravietuire in primele trei ore. Din totalul de 1,2 milioane de prizonieri, doar 67 au supravietuit. Doar doi mai sunt acum in viata: Samuel Willenberg si bunul sau prieten Kalman Taigman. Ei s-au intors in Israel, acolo unde isi amintesc mereu cosmarul trait in Polonia.
Willenberg avea sarcina de a sorta imbracamintea care era luata de pe prizonierii executati.
Acesta a marturist cum a vazut, intr-o dimineata, hainele surorii sale, care fusesera aduse de la locul executiei si trebuiau sortate. "A fost cea mai neagra zi din viata mea. Chiar si acum, ma face sa plang. Eu traiesc doua vieti: una este cea de acum, de aici, iar cealalta este ceea ce s-a intamplat atunci. Nu ma par