Înfiinţată la începutul secolului XX, naţionalizată în 1948 şi lăsată de izbelişte după 1990, fabrica de cherestea Ioaniş va intra în reparaţii capitale.
Investiţia depăşeşte 14 milioane euro, sumă din care se va moderniza şi retehnologiza fabrica, iar o parte din bani provin din fonduri europene şi guvernamentale. Dezvoltatorul este o societate necunoscută, Muntex Com, în spatele căreia, însă, după cum a descoperit BIHOREANUL, se află ca asociaţi majoritari soţii Viorel şi Doina Micula, co-fondatori - alături de Ioan Micula - ai faimosului grup de firme TGIE.
Proiectul altora...
Bălării, mizerie cât cuprinde, clădiri părăsite şi doborâte de vreme. Aşa arată fabrica de cherestea din Ioaniş (fosta IFET). Până în anii '90, peste 1.000 de localnici din Ţara Beiuşului se ocupau aici de prelucrarea primară a lemnului, confecţionarea de lădiţe, paleţi şi cherestea. După Revoluţie, fabrica a trecut prin mai multe privatizări nereuşite şi, în final, din cauza datoriilor acumulate, patrimoniul - constând în hale de producţie şi un teren de peste 6 hectare - a ajuns pe mâna unui lichidator judiciar.
Aşa l-au cumpărat, cu 200.000 euro, doi oameni de afaceri din zonă, Daniel Derecichei şi Nistor Muntean, ambii profilaţi pe exploatare forestieră şi comerţ cu material lemnos. Cei doi s-au asociat pentru a redeschide fabrica şi, în numele firmei patronate de Derecichei, Robinia SRL, au depus la Ministerul Agriculturii un proiect pentru renovarea, modernizarea şi retehnologizarea fabricii, obţinând în decembrie 2008 fonduri structurale în valoare de 4 milioane lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
... pe banii lui Micula
Suma - care reprezintă 50% din valoarea estimată a investiţiei - putea fi accesată doar dacă cei doi afacerişti puteau pune la bătaie un aport propriu în sumă egală cu sprijinul nerambursabil.
Banii urmau să fie