Urmatorul document din custodia Arhivelor Nationale este elocvent pentru viziunea sotilor Ceausescu fata de invatamantul romanesc, in general, si fata de studiile doctorale din strainatate, in special.
"Tov. Paul Niculescu (ministrul Educatiei si Invatamantului - n.red.): Noi avem astazi la studii universitare si la studii de doctoratura in strainatate circa 400 de oameni, 100 isi suporta integral cheltuielile de scolarizare.
Deci in cadrul schimburilor de burse in strainatate avem circa 300 de oameni. In propunerile mentionate eu am aratat ca consider ca este putin ce avem, pentru ca daca impartim 300 la numarul anilor de studii, inseamna 60-70 studenti pe an.
Ori, noi suntem de parere ca cu tarile socialiste ar trebui sa facem schimb reciproc de oameni la studii. Chinezii au propus sa trimitem noi la ei si ei la noi. Avem oameni care trebuie sa cunoasca China, Japonia, tarile arabe.
Ce modificari sunt in plus? Intai, este o restrangere a legislatiei. In al doilea rand, precizam in ce domenii putem trimite in strainatate, lucru care nu s-a facut in trecut. Se spune clar: se trimite in strainatate numai pentru domeniile in care nu putem pregati in tara, adica pentru limbi straine si pentru specialitati de varf, de exemplu in domeniul otelului, energiei nucleare etc.
In al treilea rand, se spune ca nu trimitem la studii in stiinte sociale. Acest lucru s-a hotarat la Comitetul Politic Executiv. Este o indicatie a tov. Nicolae Ceausescu. Insa trebuie sa reflectam daca trebuie sa punem acesta in decret.
(De teama uniu protest international, mai ales ca regimul Ceausescu isi asumase aceste obligatii prin semnarea Pactului Drepturilor Omului - 1974 - si a Actului final de la Helsinki - 1975 - n.red.)
Pe urma, este o reglementare foarte clara a modului de trimitere. Se fac propuneri pe o perio