Din ianuarie până în iunie, PIB-ul a crescut cu 0,8%, iar în trimestrul al doilea am ieşit din recesiunea în care intrasem toamna trecută. Din iulie, economia a intrat în declin.
Datele tip „semnal" comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că economia a crescut cu 0,8% în primul semestru din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2011 şi cu 0,5% în trimestrul al doilea faţă de cel anterior, astfel că în aprilie am ieşit din recesiune. Aceste veşti bune se referă însă la perioada de acalmie de pe scena politică, prielnică avansului economic. Ce a urmat la nivel macroeconomic din iulie, când cursul de schimb şi preţurile au crescut galopant, vom afla la toamnă, când INS va raporta evoluţiile din trimestrul al treilea.
Consumul şi construcţiile îşi revin
Cifrele INS nu arată în detaliu care au fost factorii de creştere economică din perioadele analizate, dar raportările sectoriale, comunicate anterior, arată o revenire pe plus a comerţului şi construcţiilor, ca şi un uşor recul în industrie. Consumul, reflectat de afacerile din comerţul cu amănuntul, a avut un avans de peste 2%, iar construcţiile au consemnat un surprinzător +7,5%, ceea ce înseamnă că aceste două sectoare vor fi din nou motoarele creşterii economice, ca în anii dinaintea crizei. Iar dacă pe atunci totul creştea pe credit, acum avansul vine din resurse proprii, pentru că oamenii de afaceri şi populaţia nu au mai mizat pe banii băncilor. Nici importurile nu mai pot fi „bănuite" că ar susţine creşterea din primul semestru, avansul acestora (de numai 0,7%) fiind unul dintre cele mai timide din ultimii ani.
Altfel spus, economia românească şi-a schimbat modelul de creştere - de la importuri şi împrumuturi în perioada 2007-2011 la exporturi (care au crescut cu 1%) şi utilizarea resurselor proprii în 2012.
Scăderi în industrie şi se