Dificultatea la înghiţire şi senzaţia că alimentele nu înaintează către stomac sunt stări de disconfort, care sunt trecute de mulţi cu vederea. Potrivit dr. Laurenţiu Luca, directorul Clincii Puls, în astfel de cazuri trebuie să te adresezi unui specialist gastroenterolog, fiindcă aceste simptome pot semnala o problemă de sănătate. Dificultatea la înghiţire şi senzaţia că alimentele nu înaintează către stomac sunt stări de disconfort, care sunt trecute de mulţi cu vederea. Potrivit dr. Laurenţiu Luca, directorul Clincii Puls, în astfel de cazuri trebuie să te adresezi unui specialist gastroenterolog, fiindcă aceste simptome pot semnala o problemă de sănătate.
În funcţie de posibilele cauze, medicii împart disfagiile (dificultăţile de înghiţire) în preesofagiene şi esofagiene. Unii oameni au această senzaţie doar la alimentele solide, în timp ce alţii nu pot tolera nici lichide (cum e cazul acalaziei - absenţa contracţiilor esofagului la înghiţire). Uneori, când înghiţirea e dureroasă, sindromul se numeşte odinofagie şi apare în viroze ori în alte infecţii, tulburări de motilitate (n.r. - acea proprietate a unor organe cu musculatură netedă de a efectua mişcări de contracţie şi de relaxare) sau chiar cancer.
La copii, poate fi semn de malformaţii
De altfel, şi disfagia indică uneori o tulburare a motilităţii sau chiar o afecţiune organică a regiunilor anatomice din jurul faringelui ori al esofagului. În cazul adulţilor, cauzele cele mai frecvente sunt refluxul gastro-esofagian, hernia hiatală, tumorile benigne sau maligne, diverse tulburări neurologice ori musculare care influenţează muşchii scheletici (dermatomiozita, miastenia gravis, Parkinson etc.). Senzaţia poate fi determinată însă şi de problemele cardiace, dar în astfel de cazuri apare brusc, acut, cu senzaţie de sufocare şi eventual cu palpitatii. De asemenea, nu trebuie exclusă şi o tumoră loc