Piaţa spaţiilor industriale a fost dominată de producţie în primul semestru din acest an, sector ce a devenit unul dintre cei mai importanţi factori de creştere ai Produsului Intern Brut la nivel naţional, se arată în cel mai recent raport de piaţă realizat de CBRE România.
Activitatea totală de închiriere de spații industriale în această perioadă a însumat aproximativ 53.000 mp, la care se adaugă tranzacţiile directe de 16.500 mp, înregistrând o scădere faţă de semestrele precedente.
„Piaţa industrială din România prezintă în continuare interes pentru investitori și se estimează că aproape 50% din volumul investiţiilor directe va fi absorbit de către sectorul industrial până la sfârşitul anului. Stabilitatea randamentelor investiţionale din zona București, unul dintre cele mai ridicate din Europa Centrală și de Est, susține potenţialul investiţional al sectorului industrial şi logistic. Astfel, o serie de companii internaţionale şi-au extins deja liniile de producţie din România, acestea devenind importante unităţi exportatoare”, a declarat Marian Orzu, directorul departamentului industrial din cadrul CBRE România. „Însă, activitatea pe piaţa locală a fost afectată atât de instabilitatea politică cât şi de extinderea procesului de finalizare a tranzacţiilor, motiv pentru care cererea pentru spaţii industriale a înregistrat descreşteri pe întreg teritoriul României”, a explicat Marian Orzu.
O scădere semnificativă s-a înregistrat în zona Bucureştiului, cu numai 9.400 mp tranzacţionaţi, iar la nivelul întregii ţări cererea a scăzut cu aproximativ 56% în comparaţie cu S2 2011. Stocul de spaţii vechi a înregistrat un reviriment, astfel încât jumătate din volumul tranzacţionat în zona Capitalei a fost de Clasa C, în timp ce în restul ţării ponderea acestui tip de spaţii industriale a reprezentat 12%.
Clujul, magnet pen