După două trimestre consecutive cu scădere, economia României a crescut. Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat că în trimestrul II al acestui an produsul intern brut (PIB) a fost, în termeni reali, cu 0,5% mai mare comparativ cu primul trimestru al anului, perioadă în care PIB-ul a scăzut cu 0,1% faţă de ultimul trimestru al anului trecut.
UPDATE Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Erik de Vrijer, a precizat că estimările Fondului pentru acest an sunt în jurul valorii de 1%, mai exact o creştere de 0,9%.
"FMI prevede anul acesta o creştere economică puţin sub 1%: Practic, prognoza noastră este de 0,9%, iar recuperarea urmează să înceapă, realmente, în 2013. Pe termen mediu, noi credem că această tendinţă a creşterii poate să ajungă până 3%, gradual. Nu este foarte mult pentru o piaţă emergentă, pentru o economie dintr-o piaţă emergentă care are mult de recuperat. De aceea, credem că este spaţiu pentru reforme şi politici economice şi sociale care să majoreze această rată a creşterii", a precizat oficialul FMI.
Potrivit lui, delegaţia FMI a avut discuţii bune şi constructive cu guvernul şi BNR.
"Pe parcursul ultimilor câţiva ani, de la momentul când a izbucnit criza economică, progrese bune s-au înregistrat în stabilitatea României, în special prin reducerea inflaţiei, deficitului bugetar şi deficitului de cont curent. Creşterea economică rămâne scăzută. De asemenea, aceste tulburări politice sunt în defavoarea economiei şi scad încrederea. România rămâne vulnerabilă la criza din zona euro, care este contagioasă. Autorităţile trebuie să se concentreze pe politicile macro şi să implementeze programul. Am vrut să ne asigurăm că stabilitatea macroeconomică rămâne în parametrii agreaţi şi, în al doilea rând, să vedem cum să ducem economia aceste ţări pe o cale economică cu creştere mai puternică", a spus Vrijer