Exista mai multe moduri prin care poti masura perfomanta unei tari la Olimpiada, nu doar prin maniera traditionala, respectiv numarul de medalii castigate, ci si prin raportarea acestora la Produsul Intern Brut (PIB) sau populatie.
Dupa numarul de medalii olimpice castigate, intotdeauna „superputerile” Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie, Australia sau Germania vor iesi pe primele locuri.
Dar ce se intampla cand raportezi numarul de medalii la PIB-ul unei tari? De exemplu, la recent incheiata Olimpiada de Londra, pe primul loc dupa acest criteriu se afla Grenada, urmata fiind de Jamaica si de Coreea de Nord, potrivit The Guardian.
Statele Unite ocupa pozitia 66, China – 54, Marea Britanie – 40, iar Rusia se afla pe locul 36.
Daca este sa raportam totalul populatiei la numarul de medalii, atunci primele doua pozitii sunt ocupate tot de Grenada si Jamaica, fiind urmate de Bahamas, Noua Zeelanda si Trinidad si Tobago.
Care este rationamentul in spatele acestui clasament? Bahamas are o populatie de aproximativ 334.000, in timp ce SUA de peste 300 milioane locuitori, practic de 1.000 de ori mai mare. In timp ce Bahamas a castigat o singura medalie, Statele Unite a luat 104 medalii, de 100 de ori mai multe.
Pe ce loc se afla Romania in acest clasament alternativ
Romania se afla pe locul 25 in ceea ce priveste numarul de medalii de aur, insa a inregistrat un recul in ceea ce priveste clasamentul in functie de PIB si populatie, fiind pe pozitiile 32, respectiv 39.
Dintre tarile din regiune, Ungaria se pozitioneaza cel mai bine, pe locul 9 la numarul de medalii, pe 14 raportat la PIB si pe 8 la numarul de locuitori.