Vlad Muscalu (ING Bank România): Excesele din trecut, ajustate brutal de criză, conduc la deprecierea monedei naţionale
Ilie Şerbănescu: Tendinţa de devalorizare este obiectivă; leul a fost ţinut supraevaluat trei ani şi jumătate de acordul cu FMI
Răzvan Orăşanu: BNR poate să administreze fluctuaţiile cursului de schimb, dar nu poate să-i modifice direcţia
Dincolo de tensiunile politice care au accentuat tendinţa de depreciere a leului în raport cu euro din săptămânile recente, slăbirea monedei naţionale are la bază cauze de ordin fundamental din economia reală, au declarat specialiştii contactaţi de Curierul Naţional. Excesele din trecut, respectiv deficitele de proporţii şi creşterea prea rapidă a creditării, ajustate brutal de criză, conduc la această devalorizare a leului, spune Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank România, instituţie de credit a cărei prognoză indică un nivel de 4,85 lei pentru un euro până la finalul anului.
Analistul economic Ilie Şerbănescu afirmă că tendinţa de devalorizare este una obiectivă, iar acum doar perechea valutară euro/leu recuperează după ce moneda naţională a fost ţinută supraevaluată timp de trei ani şi jumătate prin intervenţiile Băncii Naţionale a României. A fost o politică inspirată de Fondul Monetar Internaţional care a dorit un curs fix şi a impus interdicţie pentru folosirea pârghiei valutare în lupta contra recesiunii.
Economia românească nu reuşeşte să revină pe creştere, iar vânzările de lei ale investitorilor reflectă această perspectivă deloc încurajatoare, mai spun analiştii contactaţi ieri. Răzvan Orăşanu afirmă că economia riscă să se înscrie pe o spirală descendentă, iar aceasta este în proporţie de trei sferturi vina noastră.
Pentru o economie îndatorată în valută, deprecierea monedei naţionale se va răsfrânge asupra debitorilor, iar mediul de business va fi unul d