Conform stenogramelor unor interceptări telefonice, fostul ministru român de interne a fost supus la presiuni pentru a modifica listele electorale folosite la referendum. Bucureştiul este într-o lumină deloc favorabilă.
Nici nu ar avea altă opţiune, mai ales când doi miniştri din Cabinetul Ponta vorbesc între ei despre presiunile exercitate asupra lor să „perieze” nişte liste pentru a ieşi cvorumul necesar demiterii preşedintelui Traian Băsescu. Victor Paul Dobre, pentru care procurorii au cerut începerea urmăririi penale, spunea în acele înregistrări că cel care ar fi avut cereri la adresa sa ar fi Relu Fenechiu, unul din vicepreşedinţii liberalilor. Un prieten i-ar fi recomandat lui Dobre să se distanţeze de acest „Grup infracţional”, iar Ioan Rus sublinia că nu va adăuga şi nu va şterge pe nimeni de pe liste pentru că nu vrea să-şi petreacă bătrâneţile la puşcărie.
Episodul provoacă îngrijorări şi mai pronunţate la nivel internaţional. Wilfried Martens, preşedintele Partidului Popular European, i-a cerut Guvernului de la Bucureşti să predea Curţii Constituţionale de urgenţă listele electorale pentru a putea emite un verdict final. „Cu fiecare zi de întârziere se pune întrebarea care este, cu adevărat , scopul premierului Ponta?”. Apoi, la Bucureşti a fost prezent şi emisarul special al SUA Philip Gordon, vizită care a fost interpretată de observatori drept un semnal îngrijorător din partea Washingtonului.
România: un emisar american preocupat (AFP)
Adjunctul secretarului de stat american Philip Gordon s-a văzut la Bucureşti cu toate părţile implicate în scandalul politic ce macină ţara de luni de zile.
Instituţiile democratice ale statului trebuie respectate – acesta este mesajul principal transmis de Gordon cu ocazia unei conferinţe de presă susţinute după întâlniri cu preşedintele suspendat Traian Băsescu, cu cel interimar Crin