“Război civil” la CCR. Se încearcă invalidarea referendumului cu 5-4 în loc de 6-3, aşa cum prevede Legea de funcţionare a Curţii Constituţionale.
CCR discută despre modul în care se poate decide invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, printr-un vot al majorităţii simple a plenului celor nouă judecători sau printr-un vot de două treimi, au declarat surse oficiale. Potrivit surselor citate de Mediafax, discuţia din plenul Curţii Constituţionale priveşte procedura care se aplică în cazul invalidării referendumului, respectiv dacă pentru o astfel de decizie este nevoie de o majoritate de două treimi (6-3) sau de o majoritate simplă (5-4).
“Legea nu prevede o majoritate în cazul invalidării, se precizează două treimi doar în cazul validării. Or, şi în Germania validarea referendumului se face cu două treimi, însă invalidarea se decide cu majoritate simplă, adică 5 la 4 judecători, cum e aici”, au explicat sursele citate de Mediafax.
Conform legii de funcţionare şi organizare a CCR, “plenul Curţii Constituţionale decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului”. “Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia. Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună”, mai prevede legea.
“Război civil” la CCR. Se încearcă invalidarea referendumului cu 5-4 în loc de 6-3, aşa cum prevede Legea de funcţionare a Curţii Constituţionale.
CCR discută despre modul în care se poate decide invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, printr-un vot al majorităţii simple a plenului celor nouă judecători sau printr-u