Prezenţa masivă a credincioşilor în biserici la Sărbătoarea Sfintei Marii poate fi o sursă de incidente, de la probleme de sănătate, la incendii şi alte tipuri de evenimente neplăcute. Acesta este şi motivul pentru care reprezentanţii ISU trec astăzi pe la biserici pentru a da câteva sfaturi în perspectiva sărbătorii de mâine.
Astfel, Inspecţia de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj recomandă credincioşilor dar şi slujitorilor bisericilor şi mănăstirilor să asigure şi să vegheze la respectarea unor măsuri elementare de apărare împotriva incendiilor cum ar fi ca accesul în lăcaşurile de cult să se facă numai cu respectarea capacităţii de ocupare a acestora, lumânările aprinse să se pună doar în locurile special amenajate la distanţă faţă de elemente combustibile şi să fie stinse după încheierea slujbei, iar parcarea autovehiculelor să se facă astfel încât să nu blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie ale pompierilor.
Specialiştii ISU le mai recomandă slujitorilor bisericii ca înainte de începerea slujbei să verifice instalaţiile electrice, să scoată covoarele şi băncile nefixate de pardoseală, să amenajeze locuri speciale pentru depunerea lumânărilor, aflate la distanţă de construcţii şi dotate, cu tăvi metalice umplute cu nisip sau apă, să doteze lăcaşurilor de cult cu mijloace de primă intervenţie (stingătoare) şi să le menţină în stare permanentă de funcţionare. De asemenea, uşile de pe căile de evacuare se vor menţine în poziţia deschis, cu sisteme sigure de deblocare.
"Dacă totuşi izbucneşte un incendiu este foarte important să ne păstrăm calmul în vederea evitării accidentelor şi a panicii pe timpul evacuării clădirii incendiate. Se va lua în considerare stingerea incendiului cu mijloace de primă intervenţie-stingătoare, numai în faza incipientă a acestuia. În situaţia în care flăcăril