Criza de talente de pe piaţa muncii continuă pentru al şaptelea an consecutiv, circa 34% dintre angajatori întâmpinând, în momentul de faţă, dificultăţi în ocuparea posturilor vacante din cadrul companiilor pe care le conduc, conform unui studiu realizat de către reprezentanţii agenţiei de ocupare a forţei de muncă Manpower.
Numărul angajatorilor care se confruntă cu această problemă la nivel global este acelaşi cu cel din 2011, dar este în creştere faţă de 2010 atunci când 31% dintre ei întâmpinau dificultăţi în ocuparea posturilor vacante. Cu toate acestea, numărul lor este mai mic decât în 2007, atunci când 41% dintre angajatori găseau cu greu un candidat potrivit pentru ocuparea unei funcţii în cadrul firmelor lor.
Potrivit aceluiaşi studiu, peste jumătate dintre angajatori consideră că deficitul de personal talentat nu are consecinţe grave asupra clienţilor şi investitorilor companiilor pe care le conduc, în creştere faţă de anul 2011, când doar 36% dintre ei considerau că nu sunt afectaţi de o astfel de problemă.
FOTO: Manpower
„Chiar dacă angajatorii nu văd o problemă în a lăsa funcţii importante neocupate în prezent, această prioritate va reveni în atenţia lor în viitor, atunci când rata şomajului probabil va scădea, iar personalul talentat va fi mai greu de găsit", a declarat Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup România.
"Angajatorii trebuie să-şi elaboreze planurile pe termen lung, pentru că nu vor putea forma o forţă de lucru competentă imediat ce economia începe să-şi revină. Competenţa trebuie angajată acum, pentru că nu va fi disponibilă în mod automat atunci când vor avea nevoie de ea", a mai explicat reprezentantul companiei.
Topul statelor în care personalul talentat se găseşte foarte greu
La nivel global, circa 34% dintre angajatori susţin că au dificultăţi în găsirea persoanei potri