Pe 3 mai a anului trecut a avut loc un eveniment foarte important pentru ceea ce avea să urmeze în România de atunci înainte. Și datorită acelui eveniment, niște perechi de ochi sunt foarte atenți la ce se întâmplă acum cu noi.
Dacă deschizi o pagina de internet și dai să caute pe google.com după cuvântul “Deveselu”, al doilea site după Wikipedia care e dat la rezultate este state.gov, site-ul Departamentului de Stat American, adică exact instituția unde lucrează americanul care a venit în vizită la mai marii noștri.
Lucrurile încep să se lege, nu-i așa? Americanii au hotărât să-și pună un scut antirachetă „la noi în casă”, iar acum, când scandalurile domestice au început să fie tot mai zgomotoase pe plan internațional, au venit să vadă ce anume se întâmplă și dacă mai avem de gând să ne mai certăm mult pentru putere. Ce credeați? Că americanii au decis să-și construiască aici punctul strategic ca apoi să-și ia jucăriile și să plece și, eventual, să vină când i-om mai chema noi? Exclus! România a devenit mai importantă pentru decidenții americani decât credem noi, mai importantă decât pentru românii înșiși.
În lipsa acordului pentru scutul anti-rachetă, în mod sigur nu i-ar fi interesat pe americani de modul în care se manifestă valorile democrației într-o țară pe care populația Statelor Unite nici măcar nu poate s-o localizeze pe o hartă fizică a lumii.
Ideea este că România nu mai este o țară singură, o țară izolată de restul lumii, care își poate face de cap cum vrea, când vrea. Pur și simplu nu poți și este inadmisibil să faci declarații precum "Sosirea intempestivă a subsecretarului de stat al SUA la Bucureşti, un fapt regretabil", sau "Prea ne speriem de Bruxelles, cine e Bruxelles-ul ăsta?!", în condițiile în care ești un stat integrat într-o serie de structuri internaționale de calibru.
Principiul e unul cât se poate de