Elevii români care au câştigat medalii la olimpiadele internaţionale de matematică nu au fost recompensaţi de Guvernul român, pe motiv că banii nu au fost deblocaţi de Ministerul de Finanţe. În schimb, pentru olimpicii de la Londra s-au dublat premiile.
România este ocupanta primului loc în Uniunea Europeană la Olimpiada Internaţională de Matematică de anul acesta. În plus, elevii români au ocupat locul 10 din 100 de ţări.
Cu toate acestea, rezultatele lor nu par la fel de impresionante ca şi ale sportivilor care au cucerit medalii la Jocurile Olimpice de la Londra.
Deşi premiile sportivilor au fost dublate, matematicienii de aur nu au primit aceeaşi atenţie.
„A fost strigător la cer faptul că un prim ministru spune că a deblocat cinci milioane de euro, iar olimpicii la matematică nu au putut primi o sumă de 20 de ori mai mică pentru medalii la fel de strălucitoare ca şi cele ale sportivilor care au câştigat medalii la Londra. Pot spune că medaliile elevilor au un impact mult mai mare. M-a deranjat atitudinea diferită faţă de lucruri care ar trebui să fie măcar la fel. Ar trebui să preţuim viitorul intelectual la fel ca cel fizic", a declarat pentru „Adevărul" coordonatorul lotului olimpic de matematica, Radu Gologan.
Deşi iniţial elevii trebuiau să fie premiaţi la Bucureşti, ei au fost întorşi din drum de autorităţi sub pretextul că banii nu au fost deblocaţi. Acest eveniment i-a afectat şi mulţi dintre ei au simţit un gust amar pentru că nu sunt apreciaţi.
„Problema este că aceşti copii pleacă la studii în străinătate cu un gust amar. Unii şi-au socotoit aceste premii (8.000 de lei pentru medaliaţii cu aur, 5.000 de lei pentru cei medaliaţi cu argist şi 3.000 de lei pentru cei care au cucerit bronzul) ca bani de buzunar, bilet de avion etc. Acum simt că ţării nu-i pasă de ei", mai spun Gologan.
Citeşte şi Patapievici d