Fara sa isi doreasca acest lucru, insa orbiti de razboiul fara limite dus impotriva lui Traian Basescu, liderii USL au ridicat o problema extrem de delicata a procesului electoral din Romania - prezenta "mortilor" pe listele permanente si voturile acestora.
"Morti" este un termen generic care ii reuneste pe toti cei care nu au ce cauta pe listele electorale, fie ca vorbim de persoane intr-adevar decedate, de persoane care si-au schimbat domiciliul si chiar tara de ani de zile sau chiar de cetateni romani care nu au dreptul sa voteze, din diverse motive, de obicei medicale sau penale.
Aceasta masa de "morti" este una destul de insemnata, cuprinsa probabil intre un milion si doua milioane si jumatate de voturi, in functie de conjunctura, si a fost folosita de absolut toti cei care s-au nimerit sa fie la putere in perioada alegerilor, indiferent de culoarea sau doctrina politica.
Asadar, avem un numar mare de "morti"... ce facem cu el?
In primul rand, avem grija sa il pastram, eventual chiar sa-l sporim. Aceasta grija este a factorilor locali, cei care au tot interesul sa raporteze un numar cat se poate de mare de locuitori ai respectivelor localitati din mai multe motive - bani mai multi de la buget, locuri mai multe in consiliile locale si tot asa.
In al doilea rand, nimeni nu se sinchiseste sa verifice cifrele trimise "la judet" sau chiar "la centru" pentru ca toti cei implicati in acest fenomen generic numit politica stiu ca se vor folosi de ele.
Dupa ce am reusit sa ne consolidam aceasta suma de voturi potentiale si directionabile, vine timpul ca ele sa fie folosite. Din nou, totul pleaca de la factorii locali, primari si consilieri care se inteleg intre ei in functie de indicatiile primite, acel celebru "cum trebuie". Astfel se ajunge in situatia ca localitati cu oameni necajiti, care n-ar mai