Atât pentru vânzătoarea de la magazinul din colţul blocului cât şi pentru cei mai importanţi oameni din statul român, concediul e un lucru sfânt. Poate să se prăbuşească lumea peste noi, niciodată nu ne lasă inima să ne amânăm vacanţa de vară!
În esenţă, chiar dacă ne vine greu să credem, unul dintre principalele motive pentru care criza politică din România s-a prelungit mult după data de 29 iulie este acela că judecătorii Curţii Constituţionale nu au vrut să-şi afecteze concediile. Pe 2 august, cei mai înalţi magistraţi din statul român au scăpat rapid de responsabilitatea tranşării problemei referendumului- care frământa o ţară întreagă- şi au amânat, iniţial până pe 12 septembrie, apoi până pe 31 august, adoptarea unei decizii. După aceea, cu sentimentul datoriei împlinite au plecat liniştiţi în concediu, unii în străinătate, alţii prin casele de protocol ale RAAPPS.
Ce să vezi însă?
Politicienii, adică cei care i-au numit în funcţii şi încearcă acum să-i determine să încline balanţa într-o direcţie sau alta, le-au stricat odihna magistraţilor şi au produs haosul care a urmat. Mai întâi, Guvernul Ponta s-a făcut că înţelege din decizia CCR din 2 august că trebuie să renumere toţi alegătorii din România. A trebuit ca preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, să-şi rupă câteva ore din vacanţă pentru a scrie o precizare cum că, de fapt, nu au fost cerute liste noi de alegători ci exact „listele electorale permanente actualizate, în baza cărora s-a organizat referendumul din 29 iulie". Scandalurile s-au ţinut apoi lanţ, chiar dacă magistraţii Curţii nu vroiau decât puţină linişte, poate un pic de plajă, plimbări în aer liber şi tot ce face omul când este în concediu. La câteva zile a apărut scandalul eratei care modifica substanţial sensul deciziei CCR în ceea ce priveşte includerea cetăţenilor români din străinătate în cvorumul neces