Ziua de ieri a reprezentat pentru creştinii ortodocşi „Paştele verii“. Bisericile din Focşani au fost aglomerate de credinocioşii care au venit să preacinstească Adormirea Maicii Domnului. Pentru credincioşii ortodocşi, Adormirii Maicii Domnului reprezintă trăirea unui moment biblic, sărbătorit prin pelerinaje, rugăciune şi iertarea semenilor. În popor, marele praznic împărătesc este cunoscut sub numele de Sântămăria Mare.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului i-a adus pe mulţi vrânceni în biserici, pentru a se ruga la Dumnezeu pentru sănătate, iertarea păcatelor şi pentru ca pământurile să rodească şi în această toamnă. Ieri nu s-au serbat onomastici, slujbele religioase fiind oficiate în amintirea unui moment trist din viaţa creştinătăţii: Adormirii Maicii Domnului.
Tot ieri s-a încheiat şi postul Sfintei Marii, care a ţinut două săptămâni, fiind dezlegare la peşte. Nu este de mirare că aproape de prânz, în Cartierul Bahne din Focşani sfârâiau câteva grătare. „E sărbătoare azi şi s-a terminat postul. Sărbătorim şi noi“, ne-a spus bărbatul care se pregătea să întoarcă peştele pe grătar, nu care cumva să se ardă.
Credincioşii care se întorceau ieri de la biserici, au spus că Sântămăria Mare este a doua sărbătoare ca importanţă în Biserica Ortodoxă Română. „Am fost la biserică să ne rugăm pentru noi şi pentru ploaie. Azi se pomenesc şi morţii şi, ca fiecare, avem şi noi rude care au trecut în nefiinţă“, ne-a spus Georgeta Roman.
Tradiţii de Adormirea Maicii Domnului
Sfânta Maria a fost înştiinţată de Arhanghelul Gavriil de trecerea ei la cele veşnice, iar ea s-a bucurat şi s-a rugat pe Muntele Măslinilor şi copacii s-au aplecat în faţa ei. În conformitate cu Sfânta Tradiţie, Maica Domnului a murit ca orice fiinţă omenească, „adormind“, aşa cum indică şi numele sărbătorii. Adormirea Maicii Domnului, deşi est