O decizie mult asteptata de jucatorii din industria alimentara, care i-au prezentat numeroase avantaje, inclusiv capacitatea de a determina scaderea preturilor, reducerea taxei pe valoare adaugata la alimente nu este agreata, momentan, de partenerii internationali ai Romaniei, care invoca riscul depasirii tintei de deficit.
Astfel, reprezantantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale au respins scaderea TVA la 9% pentru alimentele de baza, in cadrul discutiilor cu membrii Comisiei de buget-finante, motivand ca printr-o astfel de decizie ar fi depasita tinta de deficit de 3% din PIB.
Masura, vehiculata de Guvernul Ponta in luna mai, ar contribui la reducerea evaziunii si ar veni in sprijinul producatorilor agricoli autohtoni, au sustinut atat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, cat si premierul Victor Ponta.
La randul lor, reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) au afirmat ca preturilor la raft vor scadea cu acelasi procent cu care se va micsora taxa.
"Consumatorii din Romania au nevoie de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%. O astfel de masura va contribui, in opinia noastra, la reducerea evaziunii fiscale, la incurajarea producatorilor locali si va stimula cu siguranta si consumul. In consecinta, salutam si sustinem intentia Guvernului de a reduce TVA la alimente si speram ca se va concretiza cat mai curand", a declarat Delia Nica, vicepresedintele AMRCR.
Inca de la lansarea propunerii, oficialii FMI au avertizat ca bugetul nu permite scaderea TVA alaturi de masuri precum cresterea salariilor bugetarilor si plata pensiilor.
Pledoaria Guvernului, neconvingatoare
Masura in care bugetul va suporta reducerea veniturilor asociata unei astfel de decizii reprezinta principalul subiect de dezbatere, iar Guvernul