Activitatea zonei euro s-a contractat cu 0,2% în al doilea trimestru, după ce înregistrase o creştere zero în trimestrul precedent, potrivit unei prime estimări făcută ieri de Oficiul european de statistică, Eurostat. Cifra este conformă aşteptărilor analiştilor dar dezvăluie marile discrepanţe între ţări, unele scufundându-se în recesiune, ca Spania Italia şi Cipru, în timp ce altele se dovedesc rezistente, pe primul loc Germania, a cărei economie a crescut cu 0,3% în trimestrul doi. Se aşteaptă o contracţie mai accentuată a activităţii în următoarele luni şi un recul al activităţii în jur de 1% pe ansamblul anului. Economistul Jonathan Loynes de la Capital Economics arată că „tabloul de ansamblu nu s-a schimbat: lipsa creşterii în zona euro şi profunda recesiune a ţărilor în dificultate împiedică eforturile de consolidare bugetară şi vor perpetua criza datoriei".
Înregistrând un recul al PIB-ului său în trimestrul doi, zona euro se apropie de recesiune, evitată până acum. O perioadă de recesiune este constatată când PIB-ul se contractă două trimestre consecutive.
Franţa a scăpat pentru moment de recesiune, dar, cu o creştere zero în primăvară pentru al treilea trimestru consecutiv, economia este în punct mort şi guvernul a recunoscut ieri că va trebui să lucreze „dur" pentru a-şi atinge obiectivele. Pierre Moscovici, ministrul Economiei şi Finanţelor, declara că practic Franţa „nu este în recesiune", contrar „majorităţii partenerilor săi". Germania, cu o economie robustă, a înregistrat o progresie de 0,3% iar Olanda - o creştere de 0,2%. În sud, situaţia este mai puţin favorabilă. PIB-ul a scăzut cu 1,2% în Portugalia, cu 0,7% în Italia, cu 0,4% în Spania şi cu 0,8 în Cipru. Rezultatele Greciei pe trimestru nu erau disponibile, dar în ritm anual creşterea scade cu 6,2%. Persistenţa crizei şi semnele unei încetiniri importante în ţări din Asia şi a