Majorarea preţului la gaze din septembrie, privatizarea Oltchim, vânzarea a 5% din Transgaz şi plata arieratelor acumulate de autorităţile locale sunt cele patru condiţii pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aprobarea celei de-a şasea evaluări a acordului stand-by de către boardul FMI, a anunţat ieri Erik de Vrijer (foto), şeful misiunii de evaluare a Fondului.
El a avertizat că în lipsa uneia dintre cele patru măsuri, boardul nu va analiza concluziile misiunii. Guvernul nu a reuşit să convingă FMI de sustenabilitatea proiectului de revenire la impozitarea progresivă a veniturilor cu cotă maximă de 16%, oficialul Fondului spunând că ar fi nevoie şi de trepte de impozit de peste 16%. De asemenea, prognoza de creştere economică pentru acest an a fost ajustată semnificativ în jos de FMI, de la 1,5% la 0,9%, fiind pentru prima dată când estimarea nu coincide cu prognoza avută în vedere de autorităţi, de 1,2%.
Revenirea la impozitarea progresivă a veniturilor cu cotă maximă de 16% nu este "foarte înţeleaptă şi nici de sfătuit", în viziunea FMI, care nu agreează nici reducerea TVA la produsele alimentare, spune şeful misiunii FMI Erik de Vrijer.
Prima misiune condusă de olandez s-a încheiat ieri printr-o conferinţă de presă de la care au lipsit, în premieră, atât şefii delegaţiei Comisiei Europene, cât şi reprezentanţii Băncii Mondiale, care au părăsit cu o zi mai devreme România.
"Ideea de impozitare progresivă cu cotă maximă de 16% nu este foarte înţeleaptă şi nici de sfătuit. Trecerea la cota progresivă nu ar trebui să afecteze veniturile bugetare, ceea ce s-ar putea obţine dacă se vor propune cote de impozitare mai mari de 16%. În forma propusă, cota progresivă ar scădea semnificativ veniturile. Dacă vei avea o cotă mai mică pe venit, atunci ar trebui să scazi şi fondul de salarii. Nu cred că este o propunere