Oamenii de cultură români contactaţi de EVZ se opun în majoritate desfiinţării postului TV. Nicolae Manolescu face opinie separată
Ioana Pârvulescu, scriitoare şi critic literar: "Sunt perioade istorice în care cultura însăşi deranjează, e un spaţiu în care există libertate, gândire creatoare, diversitate de opinii şi chiar un pic de frumuseţe şi de tihnă. Desfiinţarea unui post cultural tocmai acum, când avem cea mai mare nevoie de toate acestea, e simptomatică.
Înţeleg că s-a adus veşnicul argument: «economie». Într-adevăr, se face mare economie de cultură, după cum în ultimul timp se face şi economie de neuroni. Aş zice că e o consecinţă firească, atunci când ai un prim-ministru care, după cum a stabilit Comisia de Etică a Universităţii, a plagiat atât de grosolan în lucrarea lui de doctorat."
Andrei Oişteanu, cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română: "Am semnat fără să stau prea mult pe gânduri protestul privind desfiinţarea postului TVR Cultural. Cultura nu se descurcă singură în economia de piaţă. Statul trebuie să ajute cultura unui popor cu sume rezonabile. Mai ales că, în ceea ce priveşte TVR Cultural, costurile sunt modice: circa 300.000 euro/lună. Se spune că postul românesc cultural de televiziune nu face audienţa necesară.
Acest argument nu ţine. În general, manifestările culturale nu pot să concureze cu audienţa posturilor TV comerciale. În plus, cred că TVR Cultural nu trebuie desfiinţat, ci reformat. Nu e obligatoriu să prezinţi plicticos cultura. Ea poate fi prezentată atractiv şi inventiv. Audienţa poate să crească. Modelul nostru ar trebui să fie canalul TV cultural franco-german ARTE.
Desfiinţarea postului TVR Cultural şi intervenţia brutală a Guvernului în ceea ce priveşte Institutul Cultural Român (schimbarea misiunii sale, dorinţa de schimbare a conducerii, reducerea bugetului ICR etc.) sunt dou