"Plăieşii" ne-au reprezentat cel mai bine la Jocurile Olimpice, câştigând lupta cu celelalte regiuni istorice ale ţării. La naţionala de fotbal, moldovenii au o prezenţă firavă.
Plecată la drum cu 103 sportivi, România s-a întors de la Jocurile Olimpice de la Londra cu o zestre modestă, nouă medalii - două de aur, cinci de argint şi două de bronz.
Ţara noastră a ocupat poziţia a 27-a în clasamentul general pe medalii la Olimpiadă, cea mai slabă după Al Doilea Război Mondial! Dacă de la Beijing am revenit acasă cu doar 8 medalii (4-1-3), acum se atinge un record negativ: numai două sunt din cel mai preţios metal.
Ne bazăm tot pe "pitici"
Tricolorii care au dus greul şi au pus mâna pe cele mai multe medalii provin din Moldova, zonă "acuzată" că nu oferă, de ani buni, nume mari naţionalei de fotbal (ultimii jucători importanţi au fost nemţeanul Adrian Iencsi şi ieşenii Laurenţiu Roşu şi Daniel Pancu). "Lunetistul" Alin Moldoveanu, primul campion olimpic al nostru la Londra, este din Focşani, iar trei dintre băieţii de la sabie (vicecampioni olimpici sub conducerea lui Mihai Covaliu) sunt născuţi şi crescuţi în Iaşi. Gimnastica are o sportivă din Oneşti: Diana Chelaru.
Muntenia, care a avut numai sportivi din Bucureşti, a trimis tot cinci reprezentanţi pe podiumurile olimpice. Moldova îşi păstrează întâietatea fiindcă a avut un medaliat cu aur, trei cu argint şi unul cu bronz, în timp ce Capitala a strâns o medalie de aur, două de argint şi două de bronz. Ardealul, Banatul şi Dobrogea au avut agoniseli identice, câte un argint şi un bronz.
Estimările lui Octavian Morariu, preşedintele COSR, înaintea plecării din ţară erau între 10 şi 12 medalii. Pe parcurs, obiectivul s-a modificat. "Canotajul ne-a tras înapoi cu două medalii", a schimbat placa Morariu.
Concluzia este că România s-a descurcat bine tot la ramurile de tradiţie: judo, scr