Soarta elenilor în zona euro va fi decisă la mijlocul lunii viitoare, când reprezentanții FMI și UE vor stabili dacă Grecia mai primeşte bani după ce nu a îndeplinit condițiile impuse
Mai rezistă Grecia în zona euro sau nu? Aceasta este întrebarea pe care și-o pun toți economiștii din lume, implicațiile pe care le are ieșirea sau rămânerea Greciei în zona euro depășind cu mult granițele Uniunii Europene.
Riscul ca elenii să nu primească următoarea tranșă de împrumut de la UE și Fondul Monetar Internațional (FMI) a convins agenția de evaluare Standard & Poor‘s să modifice perspectiva ratingului Greciei de la stabil la negativ, evaluare care se află oricum la opt niveluri sub cel de investiție, respectiv CCC.
Reprezentanții Troicii, constituită din FMI, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană, vor decide dacă Grecia primește următoarea tranșă din ajutorul de 240 miliarde euro la mijlocul lunii viitoare, când se va încheia vizita de verificare a îndeplinirii condițiilor macroeconomice impuse. Condiții care sunt, cel puțin în acest moment, departe de a fi realizate.
Recesiunea continuă și în 2012
Una dintre principalele condiții este reducerea cheltuielilor bugetare cu 11,5 miliarde de euro în următorii doi ani. Un lucru foarte dificil de realizat din cauza presiunilor sociale, populația find deja extrem de împovărată de efectele recesiunii. Și în 2012 economia Greciei este prognozată să scadă mai mult decât estimarea inițială, respectiv 7% față de 4,7%, cauza fiind deteriorarea finanțelor din primele luni ale anului.
O variantă de reducere a cheltuielilor cu până la cinci miliarde de euro a fost prezentată de ministrul muncii, Yiannis Vroutsis. Măsura se bazează pe micșorarea pensiilor mici cu circa 2-3% și a celor mari cu până la 15%, alături de reducerea pensiilor suplimentare și a altor beneficii sociale.
„Nu ex