Într-o şcoală din Mehedinţi tavanele stau să le cadă în cap micuţilor, iar în băncile în care învaţă acum copiii, au stat chiar şi bunicii lor. În tot acest timp, în localitate, o nouă şcoală se află în construcţie de mai bine de cinci ani.
Peste o lună de zile, cei 320 de elevi care sunt înscrişi la şcoala din Jirov vor învăţa în aceleaşi bănci vechi în care au stat chiar şi bunicii lor. Şcoala din chirpici, ridicată în anul 1918 prin contribuţia comunităţii de la acea vreme, stă să cadă.
În cel mai fericit caz, imobilul ar fi bun de transformat în muzeu pentru că realmente şcoala este exact ca-n poveştile de odinioară. Doar câteva geamuri termopan, puse de conducerea şcolii la clasa pregătitoare strică cumva decorul. Oricum în aceeaşi clasă descoperim un lighean sprijinit pe un suport metalic şi un mic rezervor de apă din metal pe post de chiuvetă. Podeaua este veche de când lumea, pe locuri ruptă. Şi sobele sunt cârpite prin toate locurile, dar se încăpăţânează să stea în picioare.
La câteva sute de metri de şcoala veche, o altă unitate şcolară se află în construcţie de câţiva ani. "În 2007 a început construcţia, avea termen de finalizare septembrie 2008 şi de atunci nu s-a mai mişcat absolut nimic. La noua şcoală din păcate proiectul a fost greşit, sălile sunt foarte mici 6,40 cu 6,60, la o clasă cu 25 de elevi numai bănci supraetajate dacă am pune să rezolvăm problema. Plus că nu a fost prevăzută nicio anexă, sală de bibliotecă deşi am peste 4000 de volume în biblioteca actuală şi nu ştiu unde o să le depozităm atunci când o să se finalizeze noul local de şcoală. Nici pentru materialul didactic nu există o încăpere pentru depozitare", a precizat Ion Dumitrache, directorul şcolii din Jirov.
Localnicii şi-ar dori o şcoală nouă pentru copiii şi nepoţii lor. „Se fac cursuri aici, dar în condiţii foarte foarte grele. Am fost şi eu în şcoală e o