Cereale. Fructe. Legume. Zarzavaturi. Ciuperci. Ceai verde. Ghimbir. Miere. Peşte. Lactate. Vin. Apă. Sunt alimentele benefice pentru protejarea sănătăţii, pentru îndepărtarea pericolului numit cancer, care nu ar trebui să ne lipsească din farfurie. Este concluzia capitolului « Armele care ne ajută în lupta împotriva cancerului », din volumul « Nu hrăni cancerul », elaborat de profesorul doctor Pavel Chirilă, apărut la Editura Christiana.
● Cerealele integrale ajută la eliminarea toxinelor din organism. Datorită eficienţei lor în lupta contra cancerului, cerealele sunt plasate la baza piramidei alimentelor sănătoase. Ele pot fi consumat fierte în aburi, uşor rumenite sau sub formă de pâine.
● Fructele sunt o sursă de "apă biologică », de minerale şi vitamine, de glucide nerafinate, de polifenoli care blochează expansiunea tumorilor. Ele nu conţin lipide fiind indicate în dislipidemii.
● Legumele sunt valoroase pentru conţinutul mare în proteine de calitate. Sunt indicate: * soia deoarece conţine aminoacizi esenţiali într-o concentraţie mai mare decât există în carne, lipide cu procent mare de acizi graşi nesaturaţi (85%) * mazăre datorită cantităţii mare de lizină * fasole deoarece conţine o cantitate apreciabilă de tirozină şi lizină * broccoli pentru efectul antitumoral mai ales în zona sânului şi a vezicii urinare * roşiile care diminuează riscul de cancer graţie unei substanţe numite licopeină.
● Zarzavaturile asigură necesarul de celuloză cu structură fină, având proprietatea de a scădea colesterolul, de a acoperi o parte din necesarul de apă, minerale şi vitamine.
● Ciupercile sunt recunoscute pentru eficienţă lor în confruntarea cu cancerul datorită principiului numit lentinan, care inhibă aromataza, enzimă răspunzătoare de proliferarea tumorilor. Pentru a nu distruge principiile valoroase ale ciuperci