Înarmate cu sacoşe şi cărucioare, gospodinele din Focşani au luat cu asalt Piaţa Moldovei, pentru a-şi cumpăra legume şi fruncte necesare pentru prepararea conservelor pentru iarnă. De la bunicuţe pricepute şi până la tinere doamne dornice să îşi arate talentele de gospodine, toată lumea cu mic cu mare studia, ieri, preţurile, cântărea din ochi legumele pentru a şti exact ce şi cât trebuie pentru a-şi umple cămara, măcar pe jumătate. „Eu vreau să fac zacuscă şi cumpăr aşa, pe rând, vinete, ardei, ceapă şi pe urmă le coc şi când am mai mult timp fac zacusa. Trebuie fiarbă bine ca să ţină şi îmi trebuie timp“, ne spune o doamnă din Focşani, care căra câteva sacoşe pline cu vinete. Altele testau piaţa pentru bulion, suc de roşii sau, mai nou, kechup de casă. „Eu prefer să fac kechup. Îl pun mai ales la sosuri şi acum mă duc să văd cât este kilogramul de roşii“, discutau între ele două doamne, chiar la intrarea în piaţă.
Cantităţi industriale erau achiziţionate şi de cei care vor să conserve legume pentru iarnă, în congelator. Vinete şi ardei copţi sau tăiaţi felii pentru iarnă, toate trebuie pregătite din timp, astfel încât în anotimpul rece pregătirea bucatelor să nu te oblige să faci un drum la supermarket. „Am cumpărat nişte vinete şi le coc şi le pun la congelator. Iarna, cu maioneză sau simple, sunt un deliciu. Eu stau la casă şi am grătar şi le coc. Anul acesta am pus deja 20 de kilograme. Am făcut şi sucul de roşii şi zarzavatul. Nu se compară în veci cu cel cumpărat din comerţ. De altfel, nimic din ce este cumpărat nu se compară cu ceea ce pregătim în casă“, ne-a spus Aurel, un bărbat din Focşani, care anul acesta a fost ajutor de nădejde soţiei la pregătitul conservelor.
Preţurile legumelor şi fructelor, în creştere
Profitând de cererea crescută şi de faptul că, anul acesta, din cauza secetei legumele se vor termina mai repede,