Explozia de construcţii în zona Bran-Moieciu a dus la acutizarea unei alte probleme, respectiv lipsa sistemului de canalizare sau a unor micro-staţii de epurare. În cele mai multe cazuri, localnicii au apelat la soluţia foselor septice, cea mai la îndemână de altfel într-o astfel de situaţie, însă, odată cu apariţia unor clădiri de mari dimensiuni, o astfel de soluţie devine ineficientă, astfel că, nu în puţine cazuri proprietarii de pensiuni sau hoteluri au apelat la o soluţie de „compromis”: să deverseze apele uzate şi dejecţiile direct în pâraiele care străbat zona.
Astfel, apa cristalină de munte, este mai ceva ca „Spurcata” în unele zile. Acest lucru a fost remarcat şi de către consilierul judeţean Ionel Fliundra (PP-DD), care este şi preşedintele Comisiei pentru turism şi servicii, protecţia mediului, ecologie şi silvicultură din CJ Braşov. Acesta a precizat că va lua măsuri pentru a stopa acest dezastru ecologic. „Apa are deja un miros înţepător, uneori de-a dreptul insuportabil. Această poluare nu face decât să pună o pată neagră asupra turismului braşovean. Nu numai că se distruge flora şi fauna râurilor prin deversarea acestor dejecţii, ci vor fi îndepărtaţi şi turişti. Mai grav însă este că există riscul unor infecţii”, a explicat Fliundra.
Dacă unii folosesc apele curgătoare pe post de WC, alţii îşi adapă animalele sau utilizează apa în gospodărie. „Voi semnala această neregulă instituţiilor care se ocupă de protecţia mediului şi le voi cere să demareze unele controale pentru a stopa această catastrofă ecologică. Totodată, voi cere şi o analiză a apei pentru a vedea care este pericolul pentru sănătatea publică”, a asigurat alesul judeţean.
Vrem, nu vrem, trebuie canalizare
Amenzile aplicat de instituţiile abilitate nu vor rezolva însă, problema, ci este necesară amenajarea sistemului de canalizare pentru această zonă. „Împreună cu