O casă ecologică are avantajul unui ecosistem natural. Acesta o ajută să se integreze în mediu cu un impact minim asupra acestuia. În timp ce o casă obişnuită consumă resursele naturale şi aruncă reziduurile nefolositoare în mediul înconjurător, o casă ecologică protejează mediul.
Avantajele unei case ecologice
1. Eficienţa resurselor folosite
Casa ecologică presupune folosirea eficientă a resurselor în două scopuri: pentru a economisi financiar şi pentru a proteja mediul. Astfel, se pune accentul pe energiile alternative, lumină naturală, eficienţă în folosirea apei etc. Ca energii neconvenţionale, se pot folosi solare, pompe de căldură, eoliene etc. Există case ecologice pasive, fără consum de energie, şi case cu un consum minim de energie termică. Astfel de sisteme permit reducerea costurilor de încălzire şi de răcire între 50 şi 80%. Energia poate fi economisită şi prin design. Arhitectura bioclimatică are rolul de a reduce consumul de energie şi de a favoriza un aport solar maxim.
2. Materialele utilizate pentru construcţie
Materialele folosite pentru construirea unei case ecologice nu poluează mediul în niciunul dintre stadiile de realizare: fabricare, transport, montaj etc. Astfel de materiale nu sunt toxice şi trebuie să lase cât mai puţine deşeuri pe şantier. O casă ecologică poate fi ridicată pe o structură de lemn pentru a asigura un consum redus de energie la încălzire. Lemnul tratat elimină riscul unui incendiu. O altă variantă o reprezintă metalul, un alt material 100% reciclabil. O structură metalică asigură economisirea energiei electrice şi eliminarea riscului de dilatare sau micşorare la variaţii mari de temperatură. În plus, metalul este un material rezistent la foc. Alte materiale ecologice întâlnite frecvent sunt: termoizolaţia din paie, cărămida din lut, învelitorile din stuf, mortarul din var, acoperişul din stuf,